5-lucruri-pe-care-orice-manager-bun-le-face

5 lucruri pe care orice manager bun le face

publicat în 07.03.2014 – Management

Odata cu dezvoltarea antreprenoriatului, personalitatea managerului a reprezentat unul din actorii principali in reusita proiectelor antreprenoriale. Trasaturile de personalitate ale unui manager pot fi extrem de diferite, fara ca aceasta varietate sa le afecteze calitativ activitatea. Exista totusi cateva elemente tipologice pe care orice manager de succes trebuie sa le detina.

Un bun manager:

1. Ia decizii prompte si rationale.

Un bun manager trebuie sa poata lua decizii bune intr-un timp scurt. Deciziile trebuie sa fie bine cantarite, sa respecte obiectivele firmei si in acelasi timp sa valorifice resursele angajatilor. Uneori este nevoie sa iei decizii pe loc, ceea ce implica capacitatea de a-ti asuma riscuri dar si aptitudinea de a cantari cu precizie raportul dintre rezultate si riscuri. In situatii presante, un manager care ezita transmite angajatilor un semnal negativ, iar acest lucru nu e de dorit.

2. Isi asuma responsabilitatea.

Ca manager, cauta sa-ti asumi intotdeauna raspunderea pentru deciziile tale. Nu ezita sa-ti recunosti greselile si nici nu incerca sa-ti supralicitezi contributia la succesele obtinute, umbrind astfel efortul intregii echipe. Dimpotriva, un adevarat manager este cel care stie cum sa-si arate aprecierea in fata reusitelor angajatilor. Aceasta atitudine este necesara deoarece membrii firmei au nevoie de un feedback pozitiv, ca sa fie motivati spre performanta.

3. Fixeaza obiective clare.

Angajatii trebuie intotdeauna sa stie ce asteptari are managerul de la ei. Un bun manager reuseste sa formuleze obiectivele in asa fel incat fiecare membru al echipei sa stie ce are de facut. Pentru asta, este bine ca sarcinile sa fie trasate si formulate cat mai precis si limpede. Obiectivele angajatului trebuie sa fie clare. De asemenea, e necesar ca timpul alocat atingerii lor sa fie cunoscut de catre fiecare angajat in parte.

4. Gandeste in perspectiva.

A fi manager implica a cunoaste filosofia generala a companiei. Acest fapt te va determina sa iei decizii care sa creeze un continuum intre obiectivele propriului departament si obiectivele generale ale firmei. De asemenea, un manger performant va sti sa anticipeze viitoarele consecinte ale proiectelor sale si va gandi fiecare miscare prin prisma pasilor pe care urmeaza sa-i faca piata pe care activeaza.

5. Manifesta empatie.

Ca manager, incearca sa arati intelegere fata de subalternii tai. Increderea celorlalti contribuie decisiv la bunul mers al activitatii firmei. Timpul celorlalti trebuie sa fie la fel de important ca si timpul tau. Nu te feri sa le arati apreciere de teama ca nu cumva astfel sa-ti pierzi autoritatea. Un adevarat manager este respectat in primul rand pentru felul in care trateaza oamenii din jurul lui. Ofera angajatilor tai feedback ori de cate ori e nevoie, iar cand ii critici, fa-o in asa fel incat sa nu o ia personal. Mai degraba ajuta-i sa inteleaga ca orice greseala poate fi remediata atunci cand se lucreaza asertiv in echipa.

Toate drepturile rezervate. EVOLUTION PERSPECTIVE © 2014

Web Development: Brandise