Picture of sunset, Cotswolds, England March 2005

Diferenta dintre coaching si consultanta

publicat în 07.03.2014 – Coaching

Relatia dintre coaching si consultanta a constituit obiectul a numeroase confuzii. Existenta acestei neclaritati terminologice pune in dificultate antreprenorii, atunci cand e sa opteze pentru o strategie de imbunatatire a performantelor firmei. Incercarea de a schita un paralelism intre cele doua ar conduce la o clarificare binevenita pentru antreprenorii confruntati cu un set de probleme pentru a caror rezolvare nu stiu intotdeauna la cine sa apeleze.

Coachingul si consultanta se deosebesc din mai multe puncte de vedere, insa inainte de a le enumera, am dori sa precizam ca diferentele dintre cele doua servicii sunt tehnice, structurale, si nu calitative. Ambele sunt utile pentru un numit tip de problema, de aceea un antreprenor poate apela simultan atat la un coach cat si la un consultant.

Coachingul se axeaza pe convingerea ca oamenii progreseaza mult mai usor atunci cand solutia nu provine din exterior, ci atunci cand invata singuri sa-si descopere resursele si sa le foloseasca eficient. Coachul este asemenea unui antrenor care, desi nu alearga impreuna cu sportivii, ii ajuta sa-si depaseasca limitele. Prin coaching, oferim nu sfaturi sau raspunsuri, ci adresam acele intrebari care, mobilizandu-te, te ajuta sa descoperi singur raspunsul. Coachingul presupune invatarea prin experienta si incurajeaza autonomia si creativitatea clientului.

Intr-o piesa de teatru unde fiecare personaj ar trebui sa-si descrie profesia prin cateva replici sumare, personajul-coach ar putea spune: “Solutia este la tine! Eu nu sunt decat cel care te ajuta sa o descoperi!”. Personajul-consultant ar fi cel care si-ar descrie activitatea prin urmatoarea replica: “Sunt expert in problema cu care te confrunti, lasa-ma sa gasesc cea mai buna solutie pentru tine!”.

Dupa cum vezi, consultanta ofera expertiza si sfaturi pentru rezolvarea problemelor tale sau ale companiei. De asemenea, consultanta se poate referi si la produse, in timp ce coachingul se aplica exclusiv oamenilor. Spre deosebire de coaching, care se centreaza pe oameni, in aria de expertiza a consultantei intra produsele, procesele si practicile organizationale ale clientului. Consultanta implica o investigare sistemica a problemelor si genereaza solutii cu scara larga de aplicabilitate. Ea se exercita prin evaluari, planuri, strategii aplicabile pentru a rezolva problemele semnalate. In urma actului de consultanta rezulta un plan de actiune concret, care se pliaza pe nevoile clientului.

Toate drepturile rezervate. EVOLUTION PERSPECTIVE © 2014

Web Development: Brandise